Sewing

Tips om patronen over te tekenen

Vandaag wat tips in verband met patronen tekenen, en vooral met patronen overtekenen uit boekjes, geprinte patronen,…

Dit zijn mijn tips:

 • teken op een lichte ondergrond. Als de ondergrond te donker is zie je soms de tekening niet goed. Ik heb een donkere tafel, ik leg er dan een ander vel patroonpapier onder, of witte stof.
 • je kan eventueel de maat die wilt overtekenen fluoresceren zodat ie beter zichtbaar is.
 • wanneer je denkt dat je een patroon vaak in een verschillende maat gaat gebruiken (bv kinderpatronen) dan kan ik het in donkere potlood overtrekken. Achteraf gom je het uit en gelijk nieuw!
 • gebruik gewichtjes om je papier op z’n plaats te houden. Het papier ligt hierdoor echt plat. Hierdoor heb je minder kans op foutjes bij het overtekenen. Ook maak je geen gaatjes in je patronen. Zeker als je ze meerdere keren wilt gebruiken is dit handig. Gewichtjes moeten niet altijd erg hip zijn, ik gebruik vaak bestek, glazen of nagellak.
 • Patroonpapier heeft vaak een matte en glanzende kant. De glanzende leg je naar beneden. Op de matte kant neemt de potlood veel beter. Ik heb ook het gevoel dat je beter ziet door de matte kant, maar het is mogelijk dat dat tussen mijn oren zit.
 • Wanneer je een patroon wilt gebruiken uit een boekje/gekocht patroon/geprint patroon/… Knip het nooit uit! Ookal staat dat vaak in de aanwijzing. Je kan het patroon dan maar in 1 maat gebruiken, en als je veel gelukt hebt kan je het nog eens kleiner knippen maar daar stopt het dan ook. Dus nooit uitknippen altijd overtekenen.
 • Ik vind het makkelijker om de naden op het papier mee te tekenen. Voor te naaien baseer ik mij dan ook op het plaatje met de afmetingen op mijn naaimachine. Ik vind dit veel gemakkelijk dan de naad tekenen op het stof. Vroeger tekende ik de naad en de stiklijn op mijn stof. Dit was enorm tijdrovend. Ik was dan ook erg gefixeerd om op de markering te stikken, en net daardoor stikte ik meer scheef dan nu.
 • Sommig stukken kan je op krantenpapier tekenen. Overtekenen gaat iets minder, vaak moet je bv de tailleband nog zelf tekenen, of als je een handleiding volgt om zelf een patroon te tekenen. Dit is echt een aanrader.
 • teken altijd met een vulpotlood. De punt is dan steeds scherp. Wanneer je een gewone potlood gebruikt heb je snel een afwijking van een paar millimeter. Als je dat overal hebt kom je op het einde al makkelijk op 1cm. 1cm lijkt misschien niet veel maar op een goede pasvorm is het wel veel.
 • koop een “papegaai”. Dit is een lat voor patronen te tekenen. Alle “krullende” lijnen kan je hier gemakkelijk mee tekenen. Ik gebruik het constant wanneer ik patronen verleng of inkort. Op die manier verloopt alles veel vloeiender dan wanneer je het met de losse hand doet, of met een rechte lat. De rechte lat is te stijf, al is het verschil vaak subtiel. Mijn lat heeft 3,95 euro gekost als ik me niet vergis. Dat valt best mee.

Dit waren mijn tips, ik hoop dat je er iets aan had!
-xxx-
Lelie

8 reacties

 • la merlette blanche

  Zo’n papegaai, dat moet ik me ook ooit eens aanschaffen, lijkt me inderdaad zeer handig.
  Ik moest trouwens wel lachen met “Gewichtjes moeten niet altijd erg hip zijn” – zouden er zijn voor wie de gewichtjes hip moeten zijn? En hippe gewichtjes, hoe zien die er dan uit? 🙂 Daar zou ik echt nooit aan denken, de hipheid van gewichtjes 😉

  • Lelie

   Hip was misschien niet het juist woord 🙂 Ach, ik denk dat de boodschap over is gekomen. Het was vooral om te zeggen: loop niet met z’n allen nu naar een winkel met naaigerief om er te gaan kopen, waarschijnlijk heb je iets in huis dat kan dienen 🙂

 • JokeG.

  Die tips komen als geroepen, ik wou me juist voor de eerste keer aan het overtekenen van een patroon wagen. ‘k Heb het patronenblad hier open langs me op tafel liggen, maar besliste eerst nog ff op internet te kijken, terwijl ik me afvroeg hoe eraan te beginnen… Hoe toevallig!! 🙂
  En idd, die papegaai lijkt me wel handig, weer iets om bij op m’n verlanglijstje te zetten…

 • Edje

  Goeie tips!
  Wat is een papegaai eigenlijk? Ik heb wel zo’n setje van die kromme, ronde dingen met krullen zeg maar (groot en klein), maar of dat nou een papegaai heet?!?
  Ik gum niks uit. Trek de patroonlijnen zelfs met een zwarte dikke stift over, en dat gaat ook goed!

  • Lelie

   Ik zal eens een foto van mijn papegaai trekken, ik had ook eerste van de krullen (french curves heet dat denk ik), maar daar kom ik ook niet aan uit. Ik ga zondag proberen een foto te maken.

Geef een reactie